zelfportretten
Vrouwen
Sergej Diaghilew

Sergej Pavlovitsj Diaghilew was een Russisch impresario. Serge Diaghilew

Hij was de stichter van de Ballets Russes, een balletgezelschap waaruit vele beroemde dansers en choreografen zijn voortgekomen en dat van groot belang is geweest voor de ontwikkeling van het ballet als uitvoerende theaterkunst.

In 1909 begon Diaghilew met een serie van twintig balletseizoenen in Parijs. Hij zette dansers als Anna Pavlova, Tamara Karsavina en Vaslav Nijinsky in en gebruikte muziek van componisten als Igor Stravinsky, Claude Debussy, Maurice Ravel, Erik Satie, Richard Strauss, Sergej Prokofjev, Francis Poulenc en anderen. Dikwijls paste zijn huischoreograaf Michel Fokine deze muziek aan voor ballet. Samen ontwikkelden zij een meer gecompliceerde balletvorm waarin show-elementen waren opgenomen en waarin de dramatische eenheid van een dansvoorstelling werd benadrukt.

Serge DiaghilewTegelijkertijd kreeg Diaghilew een steeds grotere interesse in de verrichtingen van de verschillende Avant-gardebewegingen en deed steeds meer pogingen om deze in zijn dansproducties te verwerken. Dit leidde vanaf 1917 tot samenwerkings-verbanden met kunstenaars als Pablo Picasso, Henri Matisse, Giorgio diChirico, Max Ernst, Juan Gris, en André Derain.

Serge Diaghilev stierf in 1929 in Venetië.