zelfportretten
Vrouwen

Georges Braque is een Franse kunstschilder. Hij werd op 13 mei 1882 geboren in Argenteuil-sur-Seine, bij Parijs en Georges Braqueoverleed op 31 augustus 1963. Samen met Picasso was hij de grondlegger van het kubisme. In de Eerste Wereldoorlog raakte Braque gewond.

Omdat zijn vader huisschilder was volgde ook Georges in eerste instantie een opleiding tot huisschilder, maar later ging hij toch naar de Academie voor Schone Kunsten in Parijs. In 1908 vond Braque aansluiting bij de kunstenaarsbeweging Les Fauves. In Antwerpen schilderde Braque scènes van de haven.


Georges BraqueHet werk van Braque inspireerde Vauxelles om de term kubisme te gebruiken. Met het kubisme wordt bedoeld dat de vorm niet meer direct in verhouding staat tot de werkelijkheid. Het kubisme is daardoor een stap in de richting van de abstracte schilderkunst. In het werk van Braque worden tegelijkertijd de kleuren minder sterk; hij gebruikt voornamelijk witte, bruine, en grijze tinten, met hoogstens wat olijfgroen of geel. Braque werkte ook met collage-achtige afbeeldingen, net of bijvoorbeeld een stuk krantenpapier op het doek is geplakt, met teksten en al. Braque schilderde graag stillevens met vruchten, muziekinstrumenten en flessen, waarbij hij ook letters en cijfers toevoegde.

Vanaf ongeveer 1939 ging Braque ook beeldhouwen.

Georges Braque overleed op 31 augustus 1963 te Parijs.