Binnenstebuiten (2000) is een documentaire over drie jonge mensen met een psychiatrisch verleden. Zij vertellen openhartig over de manier waarop zij daar nu mee omgaan. Duur: 27 minuten.

 

Binnenstebuiten is in première gegaan op vrijdag 9 juni 2000 tijdens een vertoningsavond in Parnassos. Op deze `Blikopener` was naast nog een aantal andere films een optreden van de band Grasmoajer en een voordracht van dichter Ingmar Heytze te bewonderen.

Op 3 september 2000 deed de film mee aan het Video Festival van AVS te Utrecht. Het volgende stond onder andere in het jury-rapport: "De documentaire getuigt van een integere aanpak door de makers. Onderwerpkeuze is boeiend." De film werd genomineerd voor de Gouden Vlam wat inhield dat de film op 23 september 2000 tijdens het Nederlands Film Festival werd vertoond in de Rembrandtbioscoop tijdens het Gouden Vlam Videofestival.

Op 25 november werd Binnenstebuiten vertoond tijdens De Dag van de Korte Film in Gorinchem. De film won een speldje en 250 gulden voor `meest gestructureerde aanpak`. Het volgende stond onder andere in het jury-rapport: "De illustrerende beelden zijn op een prettige manier met de interviews verweven. Doordat meerdere personages hun verhaal vertellen word het onderwerp breed belicht."

De film werd in december 2000 uitgezonden door de Stadsomroep van Utrecht.

27 januari 2005 is er in Haarlem een nieuw museum over psychiatrie geopend. Binnenstebuiten zal daar vanaf de opening dagelijks vertoond worden in een speciale patiënten/cliëntenkamer. Het museum heeft o.m. als doel de beeldvorming rond psychiatrie en psychiatrische patiënten positief te beïnvloeden. Voor meer informatie over het museum: www. pest-endolhuys.nl.